Vandaag de dag worden er verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar cannabis gehouden. Medicinale cannabis, die je enkel op recept kunt verkrijgen, kan namelijk helpen

bij verschillende soorten klachten. Denk hierbij aan langdurige zenuwpijn die ontstaat door fantoompijn, chronische pijn na de genezing van gordelroos of door beschadiging van een zenuwbaan.

Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette

Ook kan de medicinale cannabis een bijdrage leveren aan tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette, therapieresistent glaucoom, spiertrekkingen en spierkrampen bij ruggenmergschade en multiple sclerose, pijn bij kanker en reumatische artritis en braken en misselijkheid als gevolg van een bepaalde soort medicatie.

Wetenschappelijk onderzoek in de vorm van een laboratoriumstudie

Onderzoek naar cannabis wordt voornamelijk gehouden in cellijnen of bij proefdieren. De cellijnen zijn kunstmatig en in kweek gehouden kankercellen. De resultaten uit het wetenschappelijk onderzoek in de vorm van een laboratoriumstudie zijn echter niet van toepassing op de mens. Ons lichaam is immers veel complexer. Hetgeen wat in de reageerbuis goed aansluit, kan weer totaal geen effect hebben op het menselijk lichaam en andersom. Onze lever breekt het af, onze darmen nemen het niet op of onze nieren scheiden het uit. Hierdoor kan het dus zomaar zijn dat het middel dat in de laboratoriumstudie wel goed werkte, een tumor in het menselijk lichaam niet kan bereiken of enigszins effect uit te oefenen.

De effecten van cannabis op kankercellen

Het feit dat cannabis kankercellen kan doden is natuurlijk erg interessant en erg goed nieuws, maar dit wil nog niet zeggen dat dit een doorbraak is. Sterker nog, vele andere stoffen kunnen ook deze vernietigende werking hebben. Denk hierbij aan chloor, wat ook niet het grote antwoord op dit lastige vraagstuk is. Om te kunnen concluderen dat cannabis een effectief en veilig geneesmiddel is, is het van groot belang dat er vele onderzoeksstappen moeten worden doorlopen.

Wetenschappelijk onderzoek met patiënten

Naast dat er verschillende wetenschappelijke onderzoeken in de vorm van een laboratoriumstudies uit zijn gevoerd, zijn er ook al onderzoeken met patiënten uitgevoerd. Echter is er tot op heden nog steeds geen overtuigend bewijs. Het effect dat THC heeft werd tijdens de studie van Gúzman bestudeerd. De groep waar werd onderzoek bestond uit patiënten met een agressieve hersentumor. De patiënten die deel hebben genomen overleden binnen een jaar. Echter paste deze diagnose binnen het ziekte stadium van alle patiënten in verkeerden.