Alhoewel er op dit moment nog volop onderzoek gedaan naar cannabis en de effecten ervan, kunnen er volgens het Bureau voor Medicinale Cannabis al enkele conclusies getrokken worden. Het Bureau voor Medicinale Cannabis is een overheidsorganisatie die voor het productieproces van medicinale cannabis verantwoordelijk is.

Volgens het bureau zijn er namelijk al voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar dat de cannabis werkzaam kan zijn bij verschillende vormen van pijn. Denk hierbij aan:
– Vermagering, verzwakking, verminderde eetlust en misselijkheid bij aids en kanker
– Tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette
– Spiertrekkingen en misselijkheid bij MS en ruggenmergschade
– Braken en misselijkheid door bestraling of medicatie bij aids, hiv en kanker
– Pijn bij reumatische artritis, chronische darmontsteking, MS en kanker
– Langdurige zenuwpijn dooor bijvoorbeeld beschadigingen van een zenuwbaan, aangezichtspijn, fantoompijn of chronische pijn na het genezen van gordelroos
– Therapieresistent glaucoom

Onderzoek door Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Een van de meest recente onderzoeken is die van Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hier gaan ze namelijk onderzoeken of een combinatie van zware pijnstillers en medicinale cannabis hulp kan bieden aan patiënten met chronische pijn in bindweefsel en spieren.

Waarom het onderzoek naar cannabinoïden interessant is

Het is natuurlijk niet voor niets dat er regelmatig onderzoek wordt gedaan naar cannabinoïden. Cannabis heeft namelijk veronderstelde gezondheidseffecten en tegenwoordig zijn er al honderden publicaties over cannabis en de werking te vinden. Deze vindt je terug via wetenschapsdatabanken zoals PubMed.

Medicinale cannabis wordt op recept voorgeschreven

Medicinale cannabis is alleen te verkrijgen op recept. Dit wordt sinds 2002 voorgeschreven door artsen en geleverd door de apotheek. Het grote verschil tussen de medicinale cannabis en de cannabis die verkocht wordt als genotmiddel, is dat de medicinale cannabis van farmaceutische kwaliteit is. De cannabis voldoet aan de strengste eisen en heeft iedere keer weer een constante samenstelling betreft de verhouding THC / CBD.

Kleinschalige onderzoeken en persoonlijke ervaringen

De onderzoeken waaruit blijkt wat de positieve gevolgen van medicinale cannabis zijn, zijn in de meeste gevallen kleinschalig en gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Om er zelf zeker van te zijn dat medicinale cannabis in jouw situatie kan werken, kun je het beste advies inwinnen bij je arts. De professional weet je namelijk als geen ander goed te adviseren en kan je alles vertellen over de verschillende varianten waarin medicinale cannabis te verkrijgen is.